Doe de vanille(suiker) samen met de slagroom, suiker en het zout in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook.
Zet als het mengsel kookt het vuur uit en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Dek de pan af met een deksel en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de boter met een mixer luchtig op.
Voeg geleidelijk de vanille-room toe en blijf doorkloppen. Het mengsel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn.
Neem een vel bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond van 1-1½ centimeter. Spuit langwerpige truffels op het bakpapier.
Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer mag) in de vriezer.
Doe het cacaopoeder of de geraspte kokos in een schaal en zorg dat de gesmolten chocolade in een niet te diepe kom zit.
Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, anders ontdooien ze te snel) en haal ze door de gesmolten chocolade.
Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop het teveel eraf door met de chocoladevork tegen de zijkant van de kom te tikken.
Laat de truffel in de cacaopoeder of de kokos vallen en bedek de truffel aan alle kanten met cacao of kokos.